Sabtu, 5 April 2014

Tentang Kraf

Hari ini saya nak share tentang satu informasi mengenai kraf. Kita sering membaca didalam majalah atau mana-mana media cetak yang menceritakan tentang kraf, pengusaha kraf, bentuk rekaan baru bagi kraf dan sebagainya. Dalam usaha mereka bentuk baru sesuatu produk, kita perlu melihat apa yang sesuai untuk bahan dan bentuk, dan reka bentuk produk mesti ditingkatkan. Kita perlu menyediakan sesuatu produk yang lebih mahal dalam ertikata kualiti dan penampilan untuk memenuhi kehendak pengguna.

Jom fikirkan, apabila kita menyebut tentang mereka bentuk baru bagi sesuatu produk, pereka selalunya memainkan peranan yang amat penting tapi persoalannya adakah semua pengusaha kraf adalah pereka (designers) dan adakah semua pereka adalah pengusaha?. Seseorang yang meminati kraf mempunyai sudut pandangan yang berbeza tentang sesuatu produk yang dilihatnya. Contohnya, ada yang sekadar melihat sesuatu bentuk kraf sebagai bentuk yang cantik sahaja dan bagi seseorang yang mempunyai kreativiti ianya akan melihat keindahan, maksud dan uniknya seni yang ditonjolkan pada produk tersebut.

Tidak semua pembuat bakul bangun pada waktu malam dengan visi ciptaan mereka dan mendengar soalan dan jawapan dalam diri. Adakah aku suka dengan penghasilan aku ini? adakah sesiapa menyukainya?. Pasti tidak. Ini bukan bentuk yang mereka faham. Tetapi ianya adalah tidak benar, betulkan? Mengapa ianya perlu? Ianya lemah?. Tidak, tetapi warnanya baik. Adakah itu mencukupi? Sudah tentu tidak, ia akan dibuat semula. Mengapa? kerana ia bukan yang aku maksudkan. Apa yang aku maksudkan? Aku akan melihanya semula pada waktu pagi. Aku perlu bijak dan berani, aku akan buat sekali lagi, atau dua kali atau sepuluh kali sehingga aku mencapai apa yang aku kehendaki.

Sesungguhnya, ini adalah fakta yang benar. Kemahiran asas tidak boleh dipelajari dengan cepat melalui kajian intensif. Pengetahuan mesti berkembang daripada pengalaman praktikal, mata juga perlu belajar untuk melihat dengan persepsi yang kritikal.

Setakat ini perkongsian untuk hari ini. Semoga berjumpa lagi dimasa yang lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan