Khamis, 3 April 2014

Teknik Anyaman

Kali ini saya akan memperkenalkan beberapa teknik anyaman. Bila kita bercerita tentang sesebuah bakul, dari sudut pandangan saya bakul itu mempunyai bentuk seumpamanya seperti orang. Ianya mempunyai bahagian kaki, pinggang, badan, leher dan kepala. Setiap bahagian mempunyai teknik anyaman yang berbeza. Contohnya pada permulaan anyaman bakul mempunyai pelbagai teknik, tetapi selalunya teknik yang digunakan adalah teknik anyaman tiga serentak. Teknik ini adalah bagi memastikan permulaan anyaman bakul benar-benar kukuh. Teknik anyaman ini juga digunakan pada kaki bakul, leher dan juga boleh digunakan untuk keseluruhan anyaman sesebuah bakul. 

Gambar dibawah adalah contoh teknik anyaman tiga serentak pada permulaan bakul.


www.bakulrotan.com
Setakat ini informasi yang dapat dikongsikan untuk hari ini. Nantikan entri yang seterusnya dari saya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan